Bušilice

Električnim vibracijskim bušilicama možete obavljati poslove bušenja sitnih rupa u malteru i cigli, miješanje  boje, uvrtanje  vijaka, bušenje keramike i slično. Spor rad sa bušilicom je idealan kada je potrebna minimalna brzina i snaga. Srednja brzina rada sa bušilicom je poželjna za bušenje teških metala, plastike i laminata. Brz rad sa bušilicom je idealan kada je potrebna maksimalna snaga, bušenje u drvetu, laganim metalima kao sto su aluminij , mesing i slično. Elektro-pneumatske bušilice sa čekićem imaju veću primjenu od vibracijskih, pa se sa njima mogu obavljati i mnogo zahtjevniji poslovi, poput rušenja betona i bušenje većih promjera rupa u betonu i cigli. Za osnovne poslove, akumulatorska bušilica je odličan izbor. Nedostaje im snaga električnih bušilica ali su lagane i lake za korištenje. Sa ovom vrstom bušilica možete obavljati poslove bušenja manjih promjera rupa u drvetu i metalu,a kod modela koji imaju opciju vibracije i pneumatskog udara i poslove bušenja cigle, maltera i betona.

Bušenje metala

HSS-burgije/svrdla sa izbrušenim vrhom prikladne su za metale koji ne sadrže gvožđe. To su aluminij, bakar, mesing, cink, gvožđe i nelegirani čelik. Za plemeniti čelik prikladne su burgije/svrdla od visokokvalitetnog čelika za brzi rad sa legurom kobalta (HSS-E) ili su čak potrebne burgije/svrdla sa slojem titana. One su skuplje od običnih HSS-burgija/svrdla, ali zato omogućavaju bušenje specijalnog čelika bez visokog trošenja burgije/svrdla.

Bušenje drveta

Spiralne burgije/svrdla za drvo imaju dugačak vrh za centriranje sa dva predrezača. Oni narezuju drvna vlakna, skidači strugotina koji se nalaze unutra čisto vade vlakna. Za veće prečnike burgija/svrdlo najčešće se koriste Forstner-burgije, umjetničke burgije/svrdla ili burgije/svrdla za rupe za okove. Za dublja bušenja u drvo koriste se Levis-burgije/svrdla.

Bušenje betona

Za bušenje zidova od klinkera, opeke ili betona potrebno je korištenje vibracijske bušilice ili hamer bušilice. Ako se zid sastoji od šupljeg kamenja sa poroznim materijalom buši se samo rotaciono, dakle bez udaranja. Isto važi za porozne cigle i zidove od pločastih elemenata. Za radove u ovim materijalima potrebna je burgija/svrdlo za kamen. Takva burgija/svrdlo na vrhu ima zalemljene ploče od tvrdog metala.

Upozorenje:

Treba izbjegavati rad sa bušilicom pri sporoj brzini u dužem periodu jer tada dolazi do pregrijavanja bušilice. Ako do toga dođe, ohladite  bušilicu  tako što  određeni period radite u praznom hodu pri punoj brzini. Održavati ventilacioni otvor kod bušilice čistim. Poželjno bi bilo očistiti ventilacioni otvor poslije svakog rada od sakupljene prašine.

Prilikom bušenja, vodite računa da pritisak uvijek bude pravolinijski u odnosu na burgiju/svrdlo da bi se izbjeglo oštećenje i lomljenje burgije/svrdla.

I za kraj, ne čistite uređaj vodom.