Kalendar radova

Januar

Hladni zimski dani su najpogodnije vrijeme da se u vrtu prebace gomile komposta i da se đubri stajnjakom i mineralnim đubrivima. Ruže treba redovno kontrolirati da li su zaštićene od zime i da li su u dobrom stanju.

Ako je snijeg napadao u velikim količinama, četinare i ostalo ukrasno grmlje i manja stabla treba otresanjem osloboditi sniježnog tereta. Ljetno bilje (pelargonije, fuksije i viseće karfiole), koje je spremljeno u podrumu, povremeno zalivati. Takođe, zalivati povremeno ukrasno bilje u malim buradima (oleander, mirtu, aukubu).

Februar

Pojedine vrste ukrasnog šiblja mogu se orezati već u februaru. Ovo se, prije svega, odnosi na rododendrone, kamelije, hortenzije, magnolije i božure. U ovom poslu treba biti obazriv i odstraniti samo osušene, polomljene, oštećene i suvišne grane.

Ukrasno grmlje koje dugo nije orezivano i djeluje zapušteno, može se podmladiti orezivanjem tokom dvije godine. U prvoj godini, već krajem zime, kada temperatura nije niža od nula stepeni, do osnove se orezuje polovina starih i nepravilno izraslih izdanaka, kao i tanke grančice. Sledeće zime orezuju se preostali stari izdanci.

Mart

Korovi pored puteva tretiraju se herbicidima. U drugoj polovini mjeseca treba okopavati ili odmotavati ruže i propisno ih orezati. Ukrasno drveće i grmlje koje nije orezano u prošlom mjesecu, što prije orezati. Svi koji sakupljaju ljekovito bilje kreću na posao. Kucnuo je njihov čas. Vrijeme je za hrastov lišaj, podbjel…

April

Sadi se ljetno cvijeće (begonije, kadifice, petunije, pelargonije i dr.) u gredice, balkonska korita i druge posude, kao i lukovice i gomolje dalija, gladiola, frezija, gomoljnih begonija. Za sadnju treba koristiti gotove supstrate ili svježu zemlju u kojoj nema uzročnika bolesti i štetočina, odnosno izvršena je hemijska ili termička dezinfekcija.

Tokom aprila sadi se živica, ukrasni grmovi i stabla. Zasnivaju se novi travnjaci, postojeći se prozračuju, đubre, kose. Đubri se postojeće višegodišnje bilje, uništavaju korovi, zaliva se po potrebi. Vrijeme je za početak borbe protiv puževa.

Ukoliko je potrebno presađuje se sobno bilje. Stručnjaci preporučuju da se u drugoj polovini aprila sije trava, naravno pod uslovom da zemljište nije suviše hladno i vlažno. Za sjetvu odabrati suv dan bez vjetra. Preporučuje se 40 do 60 grama sjemena po kvadratnom metru. Po sjetvi, obavezno je valjanje posijane površine i  navodnjavanje. Stare travnjake treba prvi put pokositi, zaliti i nađubriti.

Maj

Održavanju travnjaka u maju mora se posvetiti posebna pažnja. Sa košenjem jednom nedjeljno započinje se u maju. Smanjivati visinu košenja, ako je potrebno, kako se ljeto bliži, na ljetni nivo košenja.

Od svih sezona, ovo je najbolje vrijeme za primjenu hormonskih herbicida  (Velox, Lodin) za suzbijanje širokolisnih korovskih vrsta u travnjaku.  Ako je suša, ili se pak ona očekuje, navodnjavati travnjak orošavanjem (sa rasprskivačem) uz prihranu folijarnim đubrivima. Vrijeme je i za okopavanje biljaka u vrtu.

Ako je vrijeme toplo i bez padavina, treba otpočeti i sa zalivanjem. Posljednji je rok i za sjetvu ljetnog cvijeća jer nema više opasnosti od mrazeva. Na ružama treba rezati izboje, a grmlje i drveće posađeno tokom iste godine zalivati. Ukoliko sakupljate ljekovito bilje, ima ga u izobilju. U maju se sakupljaju: hrastov lišaj, podbjel, glog, trn, ljubičica, jagorčevina, božur, bokvica, bunika, gorocvet, đurđevak, kamilica, kopriva, digitalis, matičnjak, majčina dušica, lipa, rastavić, žalfija…

Jun

U junu sa smjenom godišnjih doba, proljeća i ljeta, nastaje i smjena cvijeća u vrtu. Istovremeno kada počinju cvjetati božuri, ruže i većina sezonskog cvijeća, režu se precvjetali cvjetovi ukrasnog šiblja, vade lukovice i dvogodišnje cvijeće. Lale ili tulipani, krokusi, narcisi, zumbuli, visibabe i ostale lukovičaste vrste koje cvjetaju u rano proljeće, ne moraju se svake godine vaditi iz zemlje.

Na istom mjestu mogu ostati od tri do pet godina i za to vrijeme razviti krupnu lukovicu koja će dati podmladak. Poslije tog perioda vađenje je obavezno kada nadzemni dijelovi svenu, požute i počnu da se suše. S pojavom prvih cvjetova ruža počinje njihovo ljetno orezivanje. Sastoji se u redovnom uklanjanju precvjetalih cvjetova sa dva para listova. Rez treba da bude tri do pet milimetara iznad pupoljka. Sa mnogocvjetnih ruža, čiji su cvjetovi raspoređeni grupno, u grozdovima, treba ukloniti svaku cvast čim je završeno cvjetanje. Nastavlja se njega travnjaka, prihrana, po potrebi suzbijanje korovskih biljka, navodnjavanje, redovno košenje.

Juli

Tokom jula preporučuje se okopavanje leja jer od zalivanja i ljetnih kiša može se stvoriti pokorica, koju treba razbiti da bi se osigurao pristup vazduha u zemljište. Ovo je mjesec koji se smatra kao najpovoljnije vrijeme za sađenje ukrasnog grmlja. Ukrasne biljke zasađene u proljeće treba malo orezati da bi se uspostavila ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela.

Avgust

Rezanje četinara na okućnici preporučuje se tokom mjeseca avgusta. Ne treba ih rezati ravno, nego malo iskošeno prema gore, da donji dio ne bi brzo ogolio. Mogu se saditi i presađivati sve vrste četinara, ako se radi o mladim biljkama sa dobro razvijenim korjenom. Poslije sađenja biljke treba dobro učvrstiti kolcem i redovno zalivati.

Septembar

Krajem mjeseca uklanjaju se iz višegodišnje leje procvetalog ljetnjeg cvijeće. Početkom mjeseca sadi se dvogodišnje proljetno cvijeće. Četinarske biljke, ako želimo da dobro prezime, treba obilno zalivati bez obzira na kiše.

Oktobar

Prvi jesenji dani ostavljaju tragove i u vrtu. Većina biljaka je precvjetala, a listovi na drveću i šiblju počinju da žute. Ovo vrijeme treba iskoristiti za mnoge poslove u vrtu i biljke pripremiti za zimsko mirovanje.

Tokom cijelog mjeseca treba saditi lukovice krokusa, zumbula, narcisa, tulipana, visibabe i anemona. Pojedinačnu sadnju ovih biljaka treba izbjegavati jer se najljepši utisak dobije sadnjom u većim grupama određenih vrsta ili njihovom kombinacijom.

Odmah po sadnji lukovice treba zaliti, jer će se na taj način pomoći razvoj i formiranje korjena. Zalivanje se nastavlja u slučaju suve jeseni. Tokom oktobra je najpovoljnije vrijeme za sadnju i presađivanje drveća i šiblja. Sade se i ruže.

Ovo je poslednji mjesec u kome se travnjak redovno kosi – svakih deset dana. Lukovice begonije prestati zalivati kako bi se biljke primorale na mirovanje. Zbog nedostatka vlage listovi će se sasušiti i krajem mjeseca gomolji se mogu izvaditi iz zemlje.

Novembar

Lukovice i gladiole, izvađene prošlog mjeseca, potpuno treba osušiti, a zatim samo zdrave i neoštećene ostaviti na suho mjesto zaštićeno od smrzavanja. Ako će prezimiti u zemlji, lukovice narcisa, lala i zumbula pokriti da ne izumiru. Ukoliko se želi u vrtu tokom proljeća podići novi travnjak, u novembru treba pripremiti zemljište.

Čim otpadnu listovi, okopati ukrasno grmlje, a krajem mjeseca može se i orezati. Osjetljive biljke omotati slamom ili jalovim grančicama da budu zaštićene od hladnoće. Novembar je najpogodniji za sadnju i presađivanje ukrasnog drveća i grmlja.

Decembar

Iako zbog hladnoće većina biljaka u vrtu miruje, ljubitelji cvijeća i u decembru imaju posla. Po suhom vremenu može se nastaviti prorjeđivanje i podmlađivanje grmlja. Pošto zimzelenim biljkama i četinarima suha zima ne odgovora, poželjno je nedostatak vlage nadoknaditi zalivanjem. Ova mjera njege posebno se odnosi na sadnice posađene jesenas.

Na njegu travnjaka ne treba zaboraviti ni u zimskim mjesecima. Ovo se prije svega odnosi na đubrenje, jer ono u ovo doba godine ima odgovarajući značaj za razmnožavanje bokora. Za đubrenje treba nabaviti KAN, koji se ravnomjerno rasipa po cijeloj površini. Po kvadratnom metru potrebno je do 30 grama ovog đubriva.

Vrijeme opadanja lišća pogodno je za uzimljavanje drvenih rezanaca šiblja. One se od dijelova jednogodišnjih ili dvogodišnjih izbojaka režu i trape u treset ili pijesak. Tu ostaju do proljeća, kada se sade na stalno mjesto u vrtu.