Orezivanje voća

Orezivanje voća je redovna pomotehnička mjera koja uključuje veliki broj voćarskih tehnika i metoda, koje se koriste na plodonosnim stablima koštičavih i jabučastih vrsta voća za kontrolu rasta, uklanjanje polomljenih, osušenih ili oboljelih grana i grančica, a istovremeno u funkciji stimulacije kretanja cvjetnih i lisnih pupoljaka.

Na granama i grančicama, u naborima kore i oko pupoljka često prezimljuju pojedinih štetni mikroorganizmi, kao i stadijumi za prezimljavanje nekih štetnih insekata te se orezivanjem otklanja infektivni potencijal.


Osnovni cilj orezivanja voćaka je dobijanje kvalitetnog rod voća, odnosno postizanje pravilnog odnosa između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupoljaka, kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti.

Najčešće korištene tehnike orezivanja su prorjeđivanje i prekraćivanje. Prorjeđivanjem se uklanja višak izdanaka i povećava se rodnost, dok se prekraćivanjem skraćuju izdanci, kako bi se biljka razgranala na određenoj visini.
Zimskom rezidbom mladih voćaka uklanjaju se jednogodišnje mladice pri vrhu kosturnih grana, prorjeđuju se mladice i uklanjaju neke jače suvišne grane koje imaju nepoželjan položaj.

Za svaku pojedinačnu voćnu vrstu specifičan je način orezivanja u ovisnosti od položaja i mjesta rodnih pupoljka, te orezivanje treba obaviti stručno lice, mada je u narodu poznata i izreka “orezivanje bolje ikakvo, nego nikakvo”.

Pravilan rez uvijek je ukošen u odnosu na pupoljak i oko 1 cm iznad samog pupoljaka. Pri orezivanju treba paziti da se ne reže ukoso prema pupoljku. Veći rezovi (širi od 1cm) se premazuju kalemarskim voskom kako bi se zatvorila “otvorena vrata” kroz koja mogu prodrijeti brojni štetni mikroorganizmi i insekti.

Nakon orezivanja, orezane grane i grančice treba iznijeti iz zasada i spaliti.

Voćke se orezuju od jeseni (nakon završetka vegetacije), zimi i do početka proljeća, dok je stablo u mirovanju. Ljetnje orezivanje, takozvano korektivno, obavlja se početkom ljeta, da bi se postigli što kvalitetniji, obojeniji plodovi i rasteretila voćka te omogućila dobra provjetrenost krune.